d' Oultremontcollege

Nieuwsberichten

Terug naar overzicht

Team d’Oultremont Young Solar wint laatste dagetappe Elfstedentocht

26-06-2022

Team d’Oultremont bestaande uit 9 leden had dit jaar weer de opdracht om een solarboot te bouwen. Voor dit Technasium-project kregen de leerlingen eind januari een bouwpakket en zonnepanelen. Daar moesten zij in een paar maanden tijd een competitieve zonneboot van zien te maken. Dit jaar stond voor het eerst de Elfstedentocht voor de Young Solar op de kalender. Het doel was om in vijf etappes de volledige Elfstedentocht te varen.

Pech in de proloog
Voorafgaand aan de Elfstedentocht was er eerst op 28 mei het Nederlands kampioenschap in Akkrum. Deze wedstrijd gold als een proloog voor de Elfstedentocht die in twee volgende weekenden gevaren zou worden. Tijdens het onderdeel endurance werd de boot van ons team “De varende Brabander” door een ander team aangevaren, waardoor de motor in het water viel. Finishen was daardoor niet meer mogelijk. Een enorme teleurstelling voor het team. Maar de teamleden herpakten zich formidabel. Ze pakten de winst tijdens het tweede onderdeel: de sprint.

Eerste etappes
Beide races in Akkrum waren vooral ook bedoeld om de boten volledig klaar te krijgen voor “de tocht der tochten”. Doordat de sprint gewonnen werd, was het duidelijk dat er een snelle boot in het water lag. Twee weken later op 10 juni werd er dan ook vol vertrouwen begonnen aan de eerste etappe van Leeuwarden naar Sloten. In eerste instantie was het team nog wat onwennig en misschien een beetje te voorzichtig. Desondanks behaalden ze een 12e plaats. In een veld van 28 boten was dat zeker niet onverdienstelijk, maar er had misschien meer in gezeten.

Schroef
De tweede etappe voerde van Sloten naar Workum door een prachtig stuk van Friesland. Het werd een felle race, maar vlak voor Harlingen werd het team opnieuw overvallen door pech. Ze voeren op een steen en verloren daardoor de volledige schroef. Helaas was het ondanks verschillende reparatiepogingen niet meer mogelijk om te finishen en kreeg het team een fikse tijdstraf.  Een mogelijke top 3-klassering ging daarmee aan hun neus voorbij.

Revanche
Na zoveel pech was het voor het team duidelijk dat de laatste drie etappes in het teken van revanche moesten staan. Op 23 juni pakten ze in de zeer zonnige etappe van Workum naar Franker een mooie derde plek. De achterstand op de nummer één bedroeg slechts 41 seconden.

Op de voorlaatste dag van Franeker naar Birdaard begon de dag met regen. Daardoor moest de tactiek bijgesteld worden. Hoeveel energie krijg je binnen en hoeveel verbruik je op dat moment. De schema’s werden voor de dag gehaald en er werd een alternatief vaarplan opgesteld. En met succes: het leverde een fraaie tweede plek op.

Een eerste plek
In de afsluitende etappe van Birdaard naar Leeuwarden met de finish op de Groote Wielen voer het Team d’Oultremont de accu bijna volledig leeg. Een gedurfde tactiek die uiteindelijk een prachtige eerste plaats opleverde. Door deze goede resultaten wist het team ondanks de opgelopen tijdstraf nog een mooie 12e plek in het eindklassement te behalen.

Al met al een geweldige  en verdiende afsluiting van een energie-vragend project!

#lerenindepraktijkiswaardevolenleuk

Voor nog meer leuke foto’s:

Young Solar Challenge bootteam